FAQ

Am observat ca adesea, clientii sau eventualii clienti ne intampina cu aceleasi intrebari inainte de a lua decizia infintarii unui business. Ne-am decis astfel sa scriem acest articol in care sa abordam zece din cele mai des intalnite intrebari in aceste situatii.

Conform Codului fiscal o microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent: a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 1.000.000 euro; capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale; nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.

Cotele de impozitare pe veniturile microintreprinderilor sunt:

– 1% pentru microintreprinderile care au unul sau mai multi salariati;

– 3% pentru microintreprinderile care nu au salariati.

Daca o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 1.000.000 euro, aceasta datoreaza impozit pe profit, incepand cu trimestrul in care s-a deposit aceasta limita.

Poti sa ridici dividende doar daca societatea ta a inregistrat profit, adica veniturile sunt mai mari decat cheltuielile si daca au fost intocmite situatii financiare aferente.

Da, cota de impozitare este de 5%.

Incepand cu anul 2020 salariul mimim pe economie creste de la 2.080 lei 2.230 lei. Salariul mimim pentru angajatii din domeniul constructiilor ramane acelasi de 3000 lei cat si pentru persoanele incadrate pe functii cu studii superioare, cu vechime in munca de cel putin 1 an in domeniul studiilor superioare ramane 2.350 lei.

50 ani pentru statele de plata. 10 ani pentru registrele de contabilitate si alte documente justificative care stau la baza inregistrarii in contabilitate. 5 ani registrele de contabilitate şi documentele justificative (ex. Chitanta, dispozitii de plata/incasare, note de receptie si constatare de diferente, bon de consum, decont de cheltuieli, etc…)

Esti obligat sa te inregistrezi in scopuri de tva daca cifra de afaceri anuala depaseste plafonul de 300.000 lei. Solicitarea inregistrarii in scop de TVA trebuie facuta in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care s-a atins sau s-a depasit acest plafon.

Conform art.4 din legea 129 din 2019 prin beneficiar real se intelege orice persoana fizica ce detine sau controleaza in cele din urma clientul si/sau persoana fizica in numele caruia/careia se realizeaza o tranzactie, o operatiune sau o activitate.

Da, PFA-ul poate sa angajeze persoane pentru a putea desfasura activitatea pentru care a fost autorizat, dar nu mai mult de trei angajati, conform Legii 182/2016.

Din păcate, cursurile economice sau de business nu sunt la îndemâna oricui începe o firmă. Și desigur, timpul restrâns pe care îl avem și îl au și antreprenorii, nu permite ca aceștia să cunoască toate legile, toate modificările, toate dedesubturile legislației fiscale.

Aici intervenim noi.

Și ne asigurăm că acoperim toate răspunsurile la întrebările unui antreprenor sau a unei companii și anunțăm din vreme ce modificări pot interveni.

Pentru că planurile de afaceri se schimbă odată cu mediul de afaceri. Și e normal să îți faci calcule pe aspecte financiare de care știi. Nu doar că le poți afla pentru a anticipa profitul, le poți eficientiza pentru asta, alături de o echipă contabilă bună.

Răspunsul rapid este că: Fie prin opțiune, fie la plafon.

Începi să adaugi taxa pe valoare adaugată de 19%, 9% sau 5% pe facturi dacă plafonul pentru a te înregistra ca plătitor de tva a ajuns și depășit cifra de afaceri de 88.500 de euro în acel an fiscal.

Sau dorești ori este necesar să faci achiziții intracomunitare și pentru asta este necesar să obții certificatul de înregistrare în scopuri de TVA, chiar dacă suma de plafon nu a fost atinsă.

Așadar atenție și contactează-ne dacă vrei să te ajutăm cu înregistrarea la ANAF.

Printre principalele documente care trebuie depuse de firme la Agentia Nationala de Administrare Fiscala se regasesc situatiile financiare anuale, situatiile fluxurilor de numerar, contul de “Profit si pierderi”, anexele la situatiile financiare anuale.

CUM TE PUTEM
AJUTA?

Conteacteaza-ne telefonic, trimite-ne un e-mal, sau te asteptam la sediul nostru pentru o discutie.

Acest website foloseste cookie-uri pentru a oferi o experienta sigura si placuta. Prin continuarea folosirii acestui website sunteti de acord cu acest lucru. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).